Redaktørerne anbefaler

Store læseoplevelser til efterårsaftenerne og de langsomme søndage. Gyldendals redaktører anbefaler deres favoritbøger

Mikkel Fønsskov

Redaktør, Gyldendals Bogklubber, anbefaler:

INDTIL VANVID, INDTIL DØDEN Mikkel F 
Kirsten Thorups roman INDTIL VANVID, INDTIL DØDEN er faktiske første gang, jeg læser hende, men absolut ikke sidste gang. Jeg blev blæst bag over af hovedpersonen Harriet, som vi møder i 1942. Hun er på vej gennem et krigshærget Tyskland og indlogerer sig hos nazistiske venner i München. Bogen har ingen kapitler, hvilket gør, at man som læser bliver suget ind i fortællingen og ikke får de naturlige pauser. På den måde mærker man samme gru, som hovedpersonen. Desuden er temaet og "hjemmefronten" nyt og spændende for mig. Endelig ser vi en krigsroman, der ikke handler om mænd, men om hvad der foregår ud fra en kvindes perspektiv.

BUDDENBROOKS
Thomas Mann fik nobelprisen i litteratur for dette digre værk, hvilket er fuldt fortjent. Det er nemlig ikke kun stort i antal sider, men også i kraft af indholdet. Jeg læste romanen første gang, da jeg var først i tyverne og blev fuldstændig opslugt af den her fantastiske fortælling om en families storhed og fald. Thomas Mann er mester i at komme med ledemotiver og lægge spor ud til læserne. Når der for eksempel optræder en kunstnerisk, anæmisk type, som lille Hanno Buddenbrooks, så VED man bare, at han er dømt til at lide en grum skæbne.

VERDEN AF I GÅR
Jeg blev med det samme ramt af den melankolske tone i Zweigs pen. Ikke kun i denne, men i al hans litteratur, finder man denne skrøbelige og ømme tonalitet, som næsten er musisk. VERDEN AF I GÅR er for mig superaktuel. Vi har med en generation af mennesker at gøre, som med Zweigs ord er vokset op i den ”gyldne sikkerheds tidsalder” og som pludselig blev væltet bagover af 1. Verdenskrig og skulle finde sine ben at stå på i en ny verden. Det kan jeg sagtens relatere mig til, da min generation på samme måde væltede omkuld efter finanskrisen. Zweig er en sproglig mester, hvilket tydeligt kommer til udtryk i erindringsværket.

Mette Bentholm

Redaktør, Krimi & Spænding, anbefaler:

Mette 

HUN SKAL LEVE
Ikke en ferie uden en skandinavisk krimi, vel? Sådan har jeg det i hvert fald. En rigtig god krimi er perfekt til at få sat hyggelæsningen i gang. Denne sommer anbefaler jeg Anders Roslunds HUN SKAL LEVE. Åbningsscenen, hvor politimanden banker på til lejligheden i Stockholm og den lille 5-årige pige, der havde fødselsdag et par dage tidligere, åbner op i snavset tøj, med fjernsynet på høj volumen, og mor og far og søskende så påfaldende stille… Åh, det er en god krimi! En af årets bedste.

OTTE MÅNEDER
Den svenske thriller OTTE MÅNEDER vandt prisen for årets bedste udenlandske spændingsroman. Jeg var med til at vælge den, for jeg sidder i Kriminalakademiets jury, der uddeler prisen, og vi var ikke i tvivl: OTTE MÅNEDER er en hamrende spændende politisk thriller, der slet ikke er til at slippe. Den er velskrevet, velkomponeret og simpelthen helt perfekt til læsning i liggestolen.

SKYGGEJÆGEREN
Camilla Grebes krimiserie har ikke en gennemgående hovedperson. Personerne kan være hovedperson i én bog og biperson i næste. Og Grebe er så god til at skrive personerne frem, så de fremstår virkelige, og så vi som læsere bliver interesserede i dem og vil læse mere om dem. Der er nogen krimiserier, man bare skal læse alle bind af; sådan har jeg det med Camilla Grebes krimier. Hun skriver fremragende, samfundsrelevante, psykologiske krimier; de er rørende og spændende. Jeg kan virkelig anbefale dem – og den nyeste, SKYGGEJÆGEREN er næsten den bedste af dem!

Karen Dyssel

Redaktør, Samlerens Bogklub, anbefaler:

Karen 

MIT ANSIGT UD MOD VERDEN

Ved siden af mit job i Samlerens Bogklub anmelder jeg film i Kristeligt Dagblad. Og de to interesser mødes i Alfred Hayes MIT ANSIGT MOD VERDEN. Hayes var stor manuskriptforfatter i 1950’ernes gyldne Hollywood og hans romaner fra samme epoke er berømmet for deres smertefulde og lyriske livsbetragtninger. Den her solbeskinnede roman skal sluges de sidste dage i august.
 
LET GANG PÅ JORDEN
Min største litterære last er kvindelige forfatterinders erindringer og dagbøger. Jeg har derfor længselsfuldt kigget efter Agnes Henningsens LET GANG PÅ JORDEN, som står på min hylde fuld af ulæste mirakler. Her til sommer skal jeg forsvinde ind i hendes forførende blanding af lethed og litterær kraft om starten på kunstnerlivet i København.

BYENS SPOR
Egentlig havde jeg sagt farvel til Lars Saabye Christensen tilbage i 90’erne, men de to første bind af trilogien BYENS SPOR omvendte mig. Nu skal jeg have læst tredje bind, som mine kollegaer i Samlerens synes, er den bedste. Måske er jeg enig, måske ikke, men jeg er sikker på, det bliver en stor læseoplevelse.

Katrine Lundtoft Bentsen

Redaktør, Sundt Liv & Børnebogklubberne, anbefaler:

Katrine 

TABITA
Jeg kan anbefale Iben Mondrups TABITA. Jeg har været opslugt af både den og Kim Leines PROFETERNE I EVIGHEDSFJORDEN og har en rejse til Grønland på min bucket-list. Det bliver desværre ikke denne sommer, men TABITA er en fuldstændig fantastisk roman, der sagtens kan tåle at blive læst mange gange.

ET LILLE LIV

Jeg havde egentlig booket en 200 kilometer lang vandretur i de franske og schweiziske alper denne sommer, og her ville murstensromanen ET LILLE LIV passe uendelig dårligt i rygsækken. Corona har imidlertid ændret planerne, så nu står den på sommerhus i Danmark. Og her skal Hanya Yanagiharas hjerteskærende mesterværk med i kufferten. Min mor, mine veninder, kolleger og anmelderne var vilde med ET LILLE LIV, så jeg glæder mig til at synke dybt ned i hængekøjen og forsvinde ind i en skelsættende læseoplevelse.

HVOR JERNKORSENE GROR
Sidste år så jeg dokumentarfilmen Krigsfotografen om Jan Grarup og var fuldstændig fascineret af, hvor dedikeret og kompromisløs, han er i sit arbejde. Bogen om ham er et nedslag i nogle af de helt store begivenheder i verdenshistorien, som Grarup har dokumenteret med sit kamera. Og de historiske højdepunkter vil jeg gerne læse om.

For hele familien

En god krimi